Välkommen till vår hemsida!
Program 2023
Tack vare våra sponsorer är flera av årets aktiviteter kostnadsfria vilket vi är tacksamma för!
✿ ✿ ✿ ✿ ✿
Vi inleder trädgårdsåret 2023 med årsmöte på Folkets Hus i Åmotfors
Onsdag 29/3; 18:30
Irene Henriksson, intendent på Mårbacka, kommer till oss på årsmötet och berättar om Mårbacka som är mest känt som Selma Lagerlöfs hem och inspirationskälla. Selma hade också en stor trädgård med fruktodlingar, köksträdgård med många olika sorters grönsaker och perennrabatter. Hur förvaltar och sköter man en sådan idag? Irene berättar om skötseln i stort och visar inspirerande bilder från trädgården. www.marbacka.com
Den som kommer till årsmötet får en rabattkupong på 10% att använda på Mårbackas café eller butik. Föreningen följer upp kvällen med en gemensam utflykt till Mårbacka 5/8.
Föreningen bjuder på fika.
Anmälan före 24/3 via Simple Signup:
http://simplesignup.se/private_event/201697/9460a52065
✿ ✿ ✿ ✿ ✿
Fototävling – Året i trädgården
Tävla med bilder från din trädgård under några av våra fyra årstider. Skicka in max två bilder till sofia.wedin@hotmail.com mellan 1 oktober till 30 november 2023.
Vinster:
1:a pris: Presentkort 500 kr skänks av Högvalta handelsträdgård
2:a pris: Presentkort 300 kr skänks av Högvalta handelsträdgård
3:a pris: Presentkort 200 kr skänks av Högvalta handelsträdgård
4:e pris: Tårtbit och kaffe/te skänks av Elins bakgård
Regler: Deltagare måste vara medlem i Edabygdens trädgårdsförening. De bilder som skickas in kan komma att användas i föreningens verksamhet. Vinnarens bild kommer att vara omslagsbild på nästkommande års aktivitetsprogram. Juryn består av styrelsen för Edabygdens trädgårdsförening och styrelsen kommer inte att delta i tävlingen.
Lycka till!
✿ ✿ ✿ ✿ ✿
🌱Ändring av aktivitet🌱
Söndag 30/4 Föreläsning trädgård
Folkets Hus Åmotfors 11:00
Vi inleder med ett kortare möte för att ändra i föreningens stadgar. Därefter bjuder föreningen på kaffe och kaka.
Då bokad föreläsare tyvärr har lämnat ett sent återbud kommer vi istället efter vi fikat inspireras av Britt-Marie Andersson från Jössebygdens Trädgårdsförening som visarbilder och pratar om sin egen trädgård. Hon väver in tips och råd med lite humor i sin föreläsning.
Föreläsningen är kostnadsfri. Föreningen bjuder på 11-kaffe och kaka.
Anmälan före 25/4 via Simple Signup.
http://simplesignup.se/private_event/202776/706d03b9f0
✿ ✿ ✿ ✿ ✿
Onsdag 24/5 Medlemskväll på Sätra Plant
Korsbyn Hildelund, Koppom, Drop-In; 18:30-20:00
Denna kväll har Leif och Soombun Hedell öppet endast för medlemmar i Edabygdens Trädgårdsförening. De har nu drivit handelsträdgården i några år och utökar successivt sortimentet med blommor, perennaväxter, bärbuskar och mycket annat. De försöker ta hem det kunderna efterfrågar. Jord finns till försäljning och det har till kommit ett 30-tal höns på gården, så det finns möjlighet att köpa ägg.
Denna kväll lämnas 10 % rabatt på växter och ägg (medtag medlemskort). Sätra Plant skänker vinst som lottas ut bland de närvarande. Dragning 19:30. Föreningen säljer kaffe med dopp: 30 kronor (kontant betalning – ta med jämna pengar).
Ingen anmälan .
✿ ✿ ✿ ✿ ✿
Onsdag 28/ 6 Trädgårdstramp i Åmotfors och Hole
17:30 träffas vi hos Carina Byström och Ronny Hermansson Kroppstadvägen 2
De har bott drygt 30 år i sitt stora vita trähus i utkanten avÅmotfors. De gamla stora träden ger trädgården en lummig ochombonad känsla. Några dammar har grävts på tomten, en del byggnationer har tillkommit och ett växthus. Under åren har de haft ett antal olika djur men nu bor där bara ankor. ” Trädgården är bara till för att njuta av” säger Carina.
Parkering finns i närheten. Skyltas.
Ingen anmälan.
🌱Ändring av aktivitet🌱
- Besöket hos Wilke på Södervik i Hole utgår
✿ ✿ ✿ ✿ ✿
Lördag 5/8 Trädgårdsbesök
Maria Vildhjärta Westerberg, Riordan i Rinnefors och Mårbacka
Vi samlas för ev. samåkning på torget Åmotfors, för avfärd 9.15. (Tänk på att dela på kostnaden för samåkning). Alternativt i Arvika vid Palmvikenrondellen, återvinningen, för avfärd 9.30. Om du åker direkt anpassa tiden så du är på plats hos Vildhjärta 10.00.
Vårt första stopp gör vi hos Vildhjärta i Tortan, Ängsbråten Brunskog. Maria och hennes man Johannes arbetar med att skapa en magisk utomhusmiljö att vistas i. Gör gärna en skulpturvandring på stigarna i skogen och titta på Marias pinnkonst. Du kan också spana in de utökade trädgårdsanläggningarna, växthus, rabatter, dammar och nyplanterade skogsdungar. Vi strosar runt på egen hand men värdfolket finns där och besvarar frågor. Det står framställt kaffe och liten kaka för den som är fikasugen. www.vildhjarta.net Föreningen står för inträdet. Efter ca en timme fortsätter vår resa.
Vi beger oss sedan till familjen Riordan i Rinnefors. Natursköntintill sjön Rinnen bor familjen Riordan där dom bedriver ekologiskodling sedan över 40 år med en hållbar livsstil i fokus, samskapande av olika slag på gården tillsammans med vänner och naturen. På friland och i växthus odlas en stor variation av grönsaker, örter, kryddor, bär och blommor. De har viss försäljning till reko-ringen och andra. Om god skörd/ överskott kan det finnas möjlighet få köpa grönsaker denna dag. Tim visar oss runt i den stora trädgården och berättar om deras verksamhetoch odlingar.
Därefter får vi till lunch smaka på vad trädgården har att ge. Till lunch serveras en salladsbuffè med hembakt bröd och pålägg. Pris 150 kr/person betalas på plats. Kontant betalning eller swish.
Efter ett par timmar åker vi vidare till Selma Lagerlöfs Mårbacka.
I början av 1900-talet anlades trädgården där det odlades ett 30-tal olika sorters grönsaker, den drevs som handelsträdgård på Selmas tid. Trädgården restaurerades 1996-97. Trädgårdsmästaren på Mårbacka vill att besökarna ska få inspiration till sina egna trädgårdar samtidigt som hon vill visa hur det såg ut i Selmas egna trädgård. Man försöker återskapa trädgården så som den då såg ut. www.marbacka.com
Inträde till trädgården kostar 60 kr/ person. Betalas på plats.
Den som var med på årsmötet fick en rabattkupong som kan användas i cafèet eller i butiken som har öppet till 16.00. Fri hemfärd när man vill.
Anmälan före 29/7 viaSimple Signup. http://simplesignup.se/private_event/202777/bfcd0ab175
✿ ✿ ✿ ✿ ✿
Lördag 2/9 Besök i trädgården Runtminknut i Munkedal
och Gullmarsfjordens plantskola
Vi åker med Skillingmarksbuss med avgång:
06:50 Torget Åmotfors
07:10 Busstationen Arvika
Ta med matsäck till hemresan.
Vi beräknas vara framme runt 10:00, hos Paulina och Håkan Dahl i deras trädgård Runtminknut, Södra Sjöritz 49 i Munkedal. I den 2000 kvm stora trädgården finnsen hel del sommarblommor, många klätterväxter, hundratals dahlior och en grön bas av tåliga växter som ger struktur även under vinterhalvåret. Förutom att odla tycker de om att bygga och greja. Genom återbruk har de bland annat byggt uteplatser, pergolas, upphöjda rabatter, köksträdgård, hönshus och växthus. I trädgården finns tio olika platser med sittgrupper. Läs mer: https://runtminknut.seeller Instagram: runtminknut.
Entré och förtäring ingår: rejäl smörgås, kaffe/te och kaka (t.ex. paj eller bakelse efter säsong)
Runt 11:30 åker vi vidare till Gullmarsfjordens plantskola. Djupt inne i gränstrakten mellan Dalsland och Bohuslän driver Tommy och Vivi Ahnby, Gullmarsfjordens plantskola. De levererar magnolior, azaleor, japanska lönnar, trädpioner, bambu och liknande till trädgårdsbutiker runt om i landet. Det går att förbeställa växter innan besöket, se förteckning på plantskolans hemsida: GullmarsfjordensPlantskola HB | Sällskapet Trädgårdsamatörerna (stabod.se).Kontakt direkt med Tommy för att förbeställa: gullmarsfjord@gmail.com. Här stannar vi cirka två timmar.
På hemvägen stannar vi och äter medhavd matsäck. Beräknad hemkomst runt 19:30.
Anmälanoch betalning före 10/8 viaSimple Signup. http://simplesignup.se/private_event/202778/4f52190f8e
Kostnad buss, entré samt förtäring hos Runtiminknut; 395 kronor/person
Max 45 personer.
✿ ✿ ✿ ✿ ✿
Torsdag 7/9 Föreläsning Philip Weiss
”Nötodling och Skogsträdgårdsinspiration”
Arvika bibliotek, 18.00 – 19.30
Inträde. Arrangeras av Arvika Naturskyddsförening.
Mer informationkommer senare på FB/Instagram.
✿ ✿ ✿ ✿ ✿
Söndag 24/9 Besök hos Elofshäll Must & Cider,
Äppelgården i Vittensten, Åmotfors 12:00
Äppelgården drivs av Öistein Jamtveit och Jan Erik Sannerud. På gården finns 550 ympade äppelträd fördelat på ca 80 sorter som ett provprojekt. Under de kommande åren ska det planteras ytterligare träd på två hektar stor yta. Instagram: Elofshall
De kommer att visa oss runt på äppelodlingen och berätta om årets nya odling, ympning, byggnationen av nya musteriet och sitt stora intresse för äpplen. På gården finns det möjlighet att beställa äppelträd som de ympat på en värmländsk äppelsort. Leveransklart efter ca 1,5-2 år. Betalning vid leverans.
Öistein kommer att visa oss hur mustning går till och vi får provsmaka. Gården har även produktion av cider. 2021 blev den första cidern klar, en cider som tog hem silvermedalj i Cider SM 2022 i klassenhalvsöt cider.
Det finns möjlighet att lämna in äpplen för mustning och hämta senare. Det krävs minimum 40 kg äpplen för pressning med enbart egna äpplen. Annars blir det en blandning med andra sorter.
Köp av must på 3L bag-in-box: 140 kr.
Prisegna äpplen: 115 kr för 3 liter färdig pastöriserad bag-in-box (min 40 kg äpplen).
Föreningen bjuder på kaffe och äppelpaj.
Anmälan före 17/9 via Simple Signup.
http://simplesignup.se/private_event/202779/2502725230
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.
Edabygdens Trädgårdsförening samarbetar med
Studieförbundet Vuxenskolan Arvika-Eda.
Det här är en paragraf. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera paragrafen. Det här är rätt ställe att skriva lite mera om dig själv och introducera webbsidan för dina besökare.
Margareta Hugne
15.02.2016 18:03
Tror datum för Sunne trädgårdsmässa ska vara 4 - 5 juni 2016
Anneli
15.02.2016 18:29
Tack för att du uppmärksammade oss på att "tryckfels Nisse" varit i farten. Helt rätt Sunne Hem & Trädgårdsdagar är 4-5 juni.